Vijeće makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba

Zagreb: Povijesne veze Makedonije i Hrvatske

EDUKATIVNA VIRTUALNA ŠETNJA „Zagreb: Povijesne veze Makedonije i Hrvatske“

Pozivamo vas na edukativnu virtualnu šetnju pod nazivom „Zagreb: Povijesne veze Makedonije i Hrvatske“ koja će biti održana putem online platforme ZOOM, 29. prosinca 2020. godine u 18h. Ova aktivnost Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba organizirana je uz potporu Grada Zagreba.
Edukativna šetnja inicijalno je bila zamišljena odvijati se uživo, no zbog situacije uzrokovane pandemijom COVID-19, ista je snimljena kao virtualna šetnja koja će biti prikazana u online okruženju. To će nam ujedno omogućiti okupiti još više zaljubljenika u povijest i povijesne šetnje.
Putem ove kratke edukativne virtualne šetnje snimljene u formatu reportaže, profesor povijesti Goran Korov, predstavit će nam četiri reprezentativna primjera hrvatsko-makedonske suradnje kroz povijest kojima su poveznica sljedeće građevine:
• Zgrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Josipa Jurja Strossmayera u Zagrebu, odnosno djelo đakovačkog biskupa Josipa Jurja Strossmayera i prosvjetitelja braće Dimitra i Konstantina Miladinov.
• Zgrada Sveučilišta u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske u Zagrebu, odnosno djelovanje organizacije Makedonski narodni pokret (MANAPO).
• Hrvatsko narodno kazalište, Trg Republike Hrvatske u Zagrebu, odnosno djelovanje Lovre pl. Matačića.
• Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Frankopanska ulica u Zagrebu, odnosno djelovanje Miroslava Krleže.
Cilj nam je prikazati zanimljive lokacije, institucije i istaknute osobe iz Hrvatske koje su ostavile značajan trag u hrvatsko-makedonskim vezama i prijateljskim odnosima kroz stoljeća.
Molimo sve zainteresirane za sudjelovanje u premijernom izdanju ove edukativne šetnje, da se registriraju putem ovog linka kako biste pravovremeno dobili pozivnicu u obliku linka  za ZOOM platformu. Broj mjesta je ograničen.