Vijeće makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba

ТРИБИНА – КНИЖЕВНОСТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ МАЛЦИНСТВА во Град Загреб – МАКЕДОНСКА КНИЖЕВНОСТ

„Сите суштества се раѓаат со инстинкт за преживување.Пајацијте, за да преживет, ткаат мрежи.Луѓето за да преживеат, ткаат приказни.Тие се сржта на нашиот живот, ´рбетот на нашиот идентитет „― Горан Стефановски

Во петок, на 12 април 2024 година во организација Read more

Opširnije

Зборувај ми на својот јазик / Pričaj mi na tvom jeziku

Да зборуваме на нашиот мајчин јазик!

Учениците со своите наставнички по македонски јазик и култура во основнитезагрепски училишта проф. Деспина Белчовска Велинска и во I. Гимназија во Загребпроф. Ивана Брезовец учествуваа на 10-та јубелејнa прослава по повод одбележувањетона Меѓународниот Read more

Opširnije

Отворен повик за доделување на стипендии за четврти по ред Охрид Камп за високотехнолошка извонредност

Македонија2025 распишува Повик за доделување на стипeндии за четвртиот по ред Охрид Камп за високотехнолошка извонредност.

Кампот е предвиден да се одржи од 7-13 јули 2024 година во Охрид (хотел 3*).

Кампот за високо-технолошка извонредност е еднонеделна програма Read more

Opširnije

Međunarodni dan vjerskih sloboda / Меѓународен ден за верските слободи

U četvrtak, 25.01.2024., u Novinarskom domu u Zagrebu održan je godišnji prijem Koordinacije vijeća povodom Međunarodnog dana vjerskih sloboda koji se obilježava posljedne subote u siječnju. Ove godine je to bilo 27.01.

Tim povodom upriličena je svečana dodjela Read more

Opširnije

Božićno druženje i darivanje / Божиќно дружење и дарување

Vijeće makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba je i ove godine povodombožićnih blagdana tradicionalno darivalo učenike koji pohađaju makedonski jezik poModelu C.Vijeće je osiguralo slatke novogodišnje pakete te prigodni dar – unikatnu majicu, aprofesorica makedonskog jezika i kulture Ivana Brezovec Read more

Opširnije

Vijeće makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba podijelilo poklon pakete korisnicima udruge CeDePe / Советот на македонското национално малцинство за Град Загреб подели подарок пакети на корисниците на здружението ЦеДеПе

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca i predstojećih božićnih blagdana, Vijeće makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba i ove se godine ističe kontinuitetom u pružanju pažnje i ljubavi tim osobama.

U petak, 15. Read more

Opširnije

Свечено обележани денот на Координацијата на Советите и Представниците на националните малцинства за Град Загреб и Меѓународниот ден на човекови права

Во недела, на 10 декември 2023 година по повод денот на Координацијата на Советите и Представниците на националните малцинства за Град Загреб и Меѓународниот ден на човекови права во Новинарскиот дом во Загреб се одржа свечана седница. На седницата, Read more

Opširnije

Božićno druženje i darivanje / Божиќно дружење и дaрување

Božićno druženje i darivanje

Vijeće makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba je i ove godine povodombožićnih blagdana tradicionalno darivalo učenike koji pohađaju makedonski jezik poModelu C.Vijeće je osiguralo slatke novogodišnje pakete te prigodni dar – unikatnu majicu, anastavnica makedonskog jezika Read more

Opširnije

Студиско патување на Крк / Studijsko putovanje na otoku Krku

Со цел зачувување на македонскиот јазик и култура, соработка со носителките на наставата по македонски јазик по моделот Ц, учење на говорот преку комуницирање и дружење со заедницата, и со цел стекнување знаења во врска со изворните историски Read more

Opširnije