Vijeće makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba

„Večer prijateljstva“ Lirske melodije za glas, trombon i klavir

27. svibnja 2024. s početkom u 19.00 sati, u dvorani „Toše Proeski, u sklopu MPCO Sv. Zlate Meglenske „u Zagrebu, nastupili su: Damijan Karanfilov – bariton, od ove godine član zbora HNK; Mario Janković – trombon, član SImfonisjkog orkestra HRT i Tomislav Margeta – učitelj klavira i korepetitor u Osnovnoj glazbenoj školi I. Zajca. Naši su umjetnici na koncertu nazvan „Večer prijateljstva“- Lirske melodije za glas, trombon i klavir, svojim talentima, znanjem i umjetničkim vještinama, izrazili osjećaje, snagu i povjerenja koja oslikavaju hrvatsko-makedonsko prijateljstvo i suradnju.

Mjesec svibanj je važan za Makedoniju i Makedonce i nekako sažima djelovanje Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba čije su temeljne značajke očuvanje i afirmiranje nacionalnog identiteta, kulturnih, obrazovnih, jezičnih i vjerskih prava i interesa Makedonaca u Zagrebu te isticanje i obilježavanje vrijednosti i događaja važnih za samobitnost i samostalnost makedonske nacije.

24. svibnja obilježavamo dan velikih sveslavenskih prosvjetitelja braće svetih Ćirila i Metoda.

Dan smatramo važnim zato što su Sv. Ćiril i Metodij utemeljitelji slavenske pismenosti i književnosti, te kao prvi slavenskih misionari zaslužni su za kulturni razvoj svih slavenskih naroda. Uz to su širili kršćanstvo među Slavenima na Balkanu, u Moravskoj i Panoniji. Upravo zbog njihovih zasluga za kršćanstvo Crkva ih je proglasila jednaki apostolima.

Odajući počast našim prosvjetiteljima koji su među slavenskim narodima zasvijetlili Božjom svjetlošću, koji su omogućili širenje ne samo slavenskog pisma već i slavenske kulture, nastavljamo umjetničkom stvaralačkom djelatnošću. Jer je upravo umjetnost zbir stvaralaštva i umjetničkih djela koja su stvorili različiti umjetnici, u različitom vremenu i različitim sredinama. Na osnovi toga, te u povodu dana Kazališta, Vijeće makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba uz suradnju s makedonskim mladim umjetnicima organizirali smo svečani koncert pod nazivom „Večer prijateljstva“.

Nastupili su: Damijan Karanfilov-bariton, koji nakon završenog studija na Sveučilištu u Skopju, te magisterij na Florida Atlantic University, nastupao je kao solist s Makedonskom filharmonijom i orkestrom Makedonske opere i baleta. A sada i u našem Gradu! Ponosni smo što je Damijan Karanfilov od ove godine član opernog zbora HNK u Zagrebu.

Mario Janković – trombonist, također je školovan makedonski muzičar. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a sviranje trombona je brusio kod eminentnih profesora pohađajući brojne seminare. Iza sebe ima brojnih nastupa, te je dobitnik brojnih značajnih nagrada. Bio je stipendist Zagrebačke filharmonije, a sada je član Simfonijskog orkestra Hrvatske Radio Televizije.

Mario Janković ujedno je i član Vijeća makedonske nacionale manjine Grada Zagreba, te član Odbora za kulturu, s kojim se iznimno ponosimo.

Tomislav Margeta je učitelj klavira i korepetitor u Osnovnoj glazbenoj školi I. Zajca. Diplomirao je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, postdiplomski studij završava na Akademiji za glazbo u Ljubljani, te se dodatno usavršavao na uglednim majstorskim tečajevima.

Prijateljstvo je pozitivan odnos između ljudi, između naroda, država i institucija koji se temelji na povjerenju i suradnji.

Na koncertu su izvodili lirske melodije za glas, trombon i klavir.