Vijeće makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba

Студиско патување на Крк / Studijsko putovanje na otoku Krku

Со цел зачувување на македонскиот јазик и култура, соработка со носителките на наставата по македонски јазик по моделот Ц, учење на говорот преку комуницирање и дружење со заедницата, и со цел стекнување знаења во врска со изворните историски почетоци на македонскиот и хрватскиот јазик Советот на македонското национално малцинство за Град Загреб, за учениците кои го изучуваат македонскиот јазик во загребските основни училишта и во I. Гимназија организираше еднодневно студиско патување на островот Крк.
Глаголицата е симбол за хрватскиот идентитет, истовремено е важна за културата и идентитетот и на Македонците. Покрај кирилицата, глаголицата создадена од св.
Кирил е една од двете најстари словенски писма
.

Учениците на студиското патување на островот Крк го посетија селото Јурандвор каде се наоѓа Башчанската плоча, еден од сочуваните споменици на кој е вклесан натпис на глаголица. Благодарејќи на стручното водство и прикажаниот документарен филм, учениците стекнаа информации за настанокот на глаголицата, за типовите: обла и аглеста глаголица и секако дека е заслужна за македонската и хрватската историја, писменост, вера и воопшто за културниот и националниот идентитет и на македонците и на хрватите. По посетата на споменикот Башчанска плоча, следеше прошетка, дружење на остовот Крк и заеденички ручек.

Studijsko putovanje na otoku Krku

S ciljem očuvanja makedonskoj jezika i kulture, suradnji s nositeljicama nastave makedonskog jezika po modelu C, učenja govora putem komuniciranja sa širom zajednicom, te stjecanja znanja o izvornim počecima makedonskog i hrvatskog jezika, Vijeće makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba za učenike koji pohađaju nastavu makedonskog jezika u zagrebačkim osnovnim školama i u I. Gimnaziji organiziralo je jednodnevno studijsko putovanje na otoku Krku.

Učenici su posjetili Bašćansku ploču u Jurandvoru, jedan od sačuvanih hrvatskih spomenika na kojima je glagoljaški natpis uklesan u kamen. Zahvaljujući stručnom vodstvu učenici su stekli informacije o nastanku glagoljice, o tipovima: obla i uglata, te o značaju glagoljice za makedonsku i hrvatsku povijest, pismenost i općenito o kulturnom i nacionalnom identitetu Makedonaca i Hrvata. Nakon posjete spomenika Bašćanske ploče, slijedila je šetnja, druženje na otoku te zajednički ručak.