Vijeće makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba

11.Listopad patron praznik Vijeća MNM GZ

Dan ustanka makedonskog naroda, poznatiji kao 11 listopada, je velik državni blagdan koji se danas  obilježava u Makedoniji.

Ustanak je bio početak dugogodišnje borbe makedonskog naroda, kojom je dao velik doprinos u borbi protiv fašizma tijekom Drugog svjetskog rata.

S obzirom na činjenice da se radi o velikom događaju iz makedonske povijesti, Vijeće makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba od samog početnog konstituiranja prvog Savjeta,obilježava

11 Listopada kao svoj patron, kao Dan Vijeća.

Tim povodom, u subotu 8. listopada 2022. godine u organizaciji Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba, održana je svečanost uz nazočnost predstavnika makedonskih i hrvatskih institucija u Zagrebu, članova Vijeća i brojnih Makedonaca koji žive, rade ili se školuju u Zagrebu.

U svečanom djelu programa sudjelovali su učenici osnovnih i srednjih škola koji uče makedonski jezik po modelu C pod vodstvom svojih nastavnica makedonskoga jezika Despine Belčovske Velinski i Ivane Brzovec,sledio je baletni nastup Afrodite Siljanoske a svoje muzičko umijeće pokazali su glazbenici Safuidin Alimoski i Stefko Kačurov izvodeći makedonsku tradicionalnu glazbu.

Događaju su prisustvovali Maja Apostolska Balaburski, opunomoćena ministrica u makedonsko veleposlanstvo u Zagrebu, Tanja Horvatin iz  Službe za nacionalne manjine Grada Zagreba, Natalija Popovska, direktorica Makedonskoga kulturnoga centra u Zagrebu,Kirko Velinski,protojerej stavrofor Makedonske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, te brojni pripadnici makedonske nacionalne manjine.

Proslava je održana 8. listopada u dvorani Toše Proeski u Kulturno-društvenom centru Makedonske pravoslavne crkvene općine, sv. Zlata Meglenska u Zagrebu, a kako i priliči program je vođen na makedonskom jeziku.

Program je vodila potpredsjednica Vijeća gđa Irina Angelova Popržan a predsjednica Vijeća gđa Katerina Zeković  zahvalila svim institucijama,zajednici, makedonskom veloposlanstvu,društvima  na suradnju i podijelila posebne Zahvalnice učenici Aleksandri Meripuškoski ,tajnici Vijeća MNM GZ gđi Mariki Abramović , MPC i svećeniku protojereju stavrofor Kirko Velinski na njihovom izuzetnom angažmanu u radu vijeća i promoviranju makedonske kulture.