Vijeće makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba

Žene u vrijeme globalne pandemije

Vijeće makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba u ponedjeljak 8. ožujka u 19:30 sati putem platforme zoom. povodom Međunarodnog dana žena organiziralo je online povezivanje – razgovor na temu  Žene u vrijeme pandemije.

Nakon što je Predsjednica Vijeća  Tinka Barbutov Krsteva,  mag. bibl. – pozdravila nazočne i čestitala Međunarodni dan Žena, voditeljica programa, Gordana Koleski  u uvodu je istakla kako je globalna pandemija virusa Covid-19 suočila društvo u cjelini  s velikim promjenama u načinu života i rada. Promijenila se naša privatna i profesionalna svakodnevnica, a građani Zagreba i Hrvatske dodatno su se suočili  i sa potresima.

Sudionice su razgovorom skromno i dostojanstveno odale počast i zahvalnost ženama za sve što su učinile i čine na području zdravstva, poduzetništva, obrazovanja,  te u socijalnom i obiteljskom životu tijekom pandemije. Govorile su kako su žene u mnogim ranijim  kriznim vremenima, društvenim i socijalnim okolnostima imale značajan utjecaj, pa je tako i globalna pandemija izazvana virusom Covid 19 stavila žene ne samo u glavnoj ulozi već i na prvoj crti obrane.

Diskusija se nastavila o gospodarstvu i poduzetnicama koje se suočavaju s rizikom očuvanja radnih mjesta, organiziranja rada od kuće, o intenzivnom korištenju moderne tehnologije u poslovanju i pri tome nailaze  na neviđenu žensku snagu, hrabrost i emocionalnu inteligenciju kod svojih zaposlenica i poslovnih partnerica.

Pažnju su posvetili i pedagoškoj struci, kao iznimno važnom ne samo zbog obrazovno-odgojne uloge u društvu već i zbog socijalizacije djece i mlađe generacije općenito. Pandemija je suočila učenike i nastavnike s velikim promjenama – školom od kuće. I pored poteškoća nastavnice su iznijeli  nastavnu godinu „od kuće“ i poučile u velikom dijelu učenike„za život“.

Razgovarajući tijekom večeri o znanjima, vještinama, o empatiji, unutarnjoj tišini, o ženama u teškim izazovima pandemije, posebno su odale zahvalnost i poštovanje hrabrosti i snazi našim liječnicama, medicinskim sestrama, farmaceutkinjama, socijalnim radnicama koje su borbi s pandemijom na prvoj crti obrane.

Da se nemjerljivo povećao teret za žene u svakom pogledu argumentirali su povećanom nesigurnosti radnih mjesta za žene i  porastom nasilja nad ženama. Brojna radna mjesta su nestala ili su se promijenila zbog krize. Karantena je utjecala i na „ženske” profesije, odnosno na njihova sredstava egzistencije.

Stalna ograničenja kretanja, pogotovo zabrana napuštanja mjesta prebivališta  dovela su do porasta nasilja u obitelji. Tijekom pandemije, Internet nam s jedne strane puno pomaže, no ta povećana upotreba interneta povećala je i nasilje na internetu i seksualno zlostavljanje djece, posebno djevojčica.

Cilj virtualnog povezivanja i razgovora na Međunarodnom danu žena bio je odati zahvalnost, priznanje i još više osnažiti  žene te ih potaknuti da se osjećaju ponosne i vrijedne  zbog zasluga u borbi protiv korona virusa. Također, potrebno je izraziti vjeru u nadležne institucije da će pronaći najbolja rješenja za osnaživanja žena tijekom krize, kreirati programe, projekte i dodijeliti sredstva za pomoć ženama u oporavku od krize, posebno oko zapošljavanja, nasilja i zdravstvenih prava.

U virtualnom razgovoru povodom Međunarodni dan žena  sudjelovali su: Despina Belčovska Velinska, prof.,  Ivana Brezovec, prof., nastavnice Makedonskog jezika po modelu C u Zagrebu,  Saška Solomonoska Janevska, prof., nastavnica Makedonskog jezika po modelu C u Puli i Predsjednica Vijeća MNM Istarske županije, Monika Kordić univ.spec. oec. suvlasnica i direktorica tvrtke Genius CounsultingElizabeta Greca voditeljica Turističke agencije Putij bolje specijalizirana za korporativna putovanja i servisa za održavanje groblja Čuvari sjećanja,  Gordana Stojkov, dr.med., Irina Angelova  Popržan  med.sr., Katerina Zeković, med sr.,  Ivan Dimoski financijski savjetnik, Kristina Koloska Škvarč, MBA Management, Marika Abramović, izvršna tajnica VMNMGZ i Zorica Velinovska prof.