Vijeće makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba

Međunarodni ultramaraton u čast Toši Proeskom

Na inicijativu atletičara i maratonaca s podrškom Međunarodne fondacije Toše Proeski, odlučeno je da 2008. godine započne ultramaraton sa startom u Novoj Gradiški i s ciljem na grobnom mjestu Toše Proeskog u Kruševu.

Taj maraton prerastao je u tradiciju koja se svake godine održava i planira se njeno trajanje najmanje 26 godina, koliko je godina Toše Proeski imao u trenutku pogibije. Proteklih 13 godina podršku ovom maratonu davala je Vlada Republike Makedonije, gradovi Nova Gradiška i Zagreb, Vijeće makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba, crkvena općina Sv. Zlata Meglenska i svećenik, protojerej Kirko Velinski, mediji, te Tošini fanovi.

Unatoč organizacijskim problemima koje prate ovakav zahtjevan projekt, uvijek se nađe snage, vjere i podrške da se ne odustane. Ova godina prekinula je mnoge sportske, glazbene i kulturne manifestacije. Na ovaj jedinstveni sportsko-emotivan maraton kojeg trče makedonski sportaši u slobodno vrijeme i bez ikakve naknade, nije otkazan jer Tošini maratonci ne odustaju ni u doba Covida 19. Morali su modificirati rutu koja će ove godine biti trčana unutar teritorija Republike Makedonije i to od makedonske granice, preko Skopja gdje će predahnuti sat vremena i biti svečano dočekani, do Kruševa.

No vođa maratonaca Naum Kapričevski s kolegom maratoncem Nikolom Gelovim, doputovao je u Hrvatsku nakon obavljenog testiranja, da počasno potrči 14. listopada u 14,30 sati sa startne pozicije ispred Tošinog spomen obilježja u Novoj Gradiški, 10 km u čast Toši Proeskom i da ne prekine tradiciju. Prije odlaska u Novu Gradišku, naša dva maratonca posjetila su u Zagrebu lokaciju na kojoj se nalazi makedonska pravoslavna crkva u izgradnji, prostorije Vijeća makedonske nacionalne manjine, muzej Dražena Petrovića, te su dali izjavu za Jabika TV.

Ova godina nam je donijela veliku vijest i ispunjenje 13-godišnje želje. Vlada Republike Makedonije realizirala je planirani projekt izgradnje dostojanstvene grobnice Toši Proeskom. U petak 16. listopada, na dan kada nas je prije 13 godina tragično napustio Toše Proeski, upravo će na groblju Gumenje u Kruševu tek pristizanjem Tošinih maratonaca, postati službeno otvorena novoizgrađena grobnica. Jedinstveni arhitektonski izričaj, za jedinstvenu osobu koja je bila naš suvremenik. Toše Proeski nema zamjenu, takav original neće dugo hodati ovim prostorom. Mladost, talent, uspjeh, mudrost, humanost, skromnost, sve u jednoj osobi, osobi koja nas je zadužila svojom energijom, ljubavlju i karizmom da postanemo bolji ljudi.

Tekst: dr.sc. Stela Prislan Fujs

Odgovori