Vijeće makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba

Međunarodni dan materinskog jezika

Materinski jezik – znak izvornosti
Materinski je jezik onaj koji naučimo u najranijem djetinstvu. Podudara s jezikom majke ili jednoga od roditelja. Materinski jezik je “kodna matrica” koja nosi toplinu kolijevke i mirise rodnog kraja. Materinski jezik je domovina gdje god čovjek živio. A materinskim jezikom preuzimamo i prenosimo tradiciju našim potomcima. Ukratko – materinski jezik je znak izvornosti.

Upravo zato, na temelju UNESCO-ve odluke Međunarodni dan obilježava se svake godine 21. veljače, s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskog jezika, te njegovanja jezične i kulturne različitosti.

I ove godine kao i dosad, nacionalne manjine Grada Zagreba organizirano su obilježili ovaj važan datum. U Češkoj Besedi 22. veljače 2020. godine pod vodstvom nastavnica i voditeljica nastupili su učenici koji u Zagrebu pohađaju nastavu jezika i kulture nacionalne manjine kojoj pripadaju. Šarenilo tradicionalnih nošnji i riječi podsjetili su nas da jezici nisu samo vitalan dio civilizacijskoga kulturnog nasljeđa, već i nezamjenjivi izraz ljudske kreativnosti, istovremeno naša moralna i praktična obveza kojom jedino možemo očuvati našu izvornost i identitet.

Tekst: Zorica Velinovska

Odgovori