Vijeće makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba

Студиско патување на Крк / Studijsko putovanje na otoku Krku

Со цел зачувување на македонскиот јазик и култура, соработка со носителките на наставата по македонски јазик по моделот Ц, учење на говорот преку комуницирање и дружење со заедницата, и со цел стекнување знаења во врска со изворните историски Read more

Opširnije

Средба со заменик министерот за надворешни работи Фатмире Исаки / Susret sa zamjenicom ministra vanjskih poslova Fatmire Isaki

Средба со заменик министерот за надворешни работи Фатмире Исаки

Заменик министерот за надворешни работи Фатмире Исаки на 11 октомври 2023 г. оствари средба со советниците и председателката на Советот на македонскотонационално малцинство на Град Загреб гѓа Иринка Агелова-Попржан.Средбата Read more

Opširnije

Svečani koncert povodom Dana Vijeća makedonskenacionalne manjine u Gradu Zagrebu

U subotu, 7. listopada 2023. godine Vijeće makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba svečanim koncertom je obilježilo Dan Vijeća. Nastupio je Ženski omladinski zbor „Menada“ iz Tetova, pod dirigentskom palicom prof.dr.sc Ivice Zorića.Organizatori koncerta su Read more

Opširnije

Денови на националните малцинства во Град Загреб / Dani nacionalnih manjina Grada Zagreba

Денови на националните малцинства во Град Загреб

Овој викенд, во Загреб, на Зрињевац, традиционално се представија националните заедници кои живееат и работат во Загреб. Во сабота, на 30 септември и во недела на 1 октомври, 2023 г. македонското Read more

Opširnije

Свечано обележен Денот на независноста 8 – ми септември

По повод Денот на независноста на Р.С. Македонија, Советот на македонското национално малцинство за Град Загреб на 8 септември 2023 г. организираше свечено одбележување на државниот празник. На свеченоста присуствуваа бројни македонските граѓани иселени во Загреб, Mакедонци на привремена Read more

Opširnije

Makedonski jezik sa sociolingvističkog aspekta

Македонскиот јазик од социолингвистички аспект

Советот на македонското националнао малцинство за Град Загреб, во соработкасо Д-р Борјана Прошев-Оливер, виша лекторка и професорка на ФилозофскиотФакултет во Загреб, на Катедрата за македонски јазик, и во присуство напредстојникот на Одсекот за Јужнословенски Read more

Opširnije

11 primjeraka Hrvatsko-makedonskog rječnika stigle u Rijeci, donacija Vijeća MNM Grada Zagreba!

Dopis do lektorice mr.sc Biljana Stojanovska na Lektoratu makedonskoga jezika pri Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci

Poštovani,

Vijeće makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba je institucija manjinske

samouprave Makedonaca na području Grada Zagreba, konstituirana od strane Grada, Read more

Opširnije