Vijeće makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba

МАКЕДОНИУМ – летна школа по македонски јазик во Селце

Велат дека – таму каде што се зборува со јазикот на народот….народот никогаш нема да исчезне…таму каде што се пишува на јазикот на народот… народот станува вечен.

Таму каде што децата го негуваат писмото на народот…за тој народ зборуваат другите…и учат од него…

Нашите деца, нашите Македонки и Македонци, од 25.8. до 31.8.2024 година… во Селце учествуваат на Летнато школо за македонски јазик што го организира Заедницата на Македонците во Република Хрватска. Летното школо за македонски јазик го финансираше Министерството за образование на Република Хрватска, а свој придонес дадоа и Друштвата кои се составен дел на Заедницата, како и Советот на македонското национално малцинство на град Загреб со едукативни и дидактички материјали. Целокупниот концепт на Летното школо го креираа учителките по македонски јазик по моделот Ц во основните училишта во Загреб, Риека, Осиек и Пула. Учителките Деспина Белчовска Велински, Сашка Соломоновска Јаневски, Маја Јовановски и водителката на фолклор Ивона Дуноски Митев.

Во Летното школо учествуваат триесетина деца од цела Хрватска, на возраст од 9 до 16 години.

На сите им испраќаат голем Македонски поздрав и порака… Македонскиот јазик е и ќе биде, Секогаш. Вечно.

MAKEDONIUM – ljetna škola makedonskog jezika u Selcima

Kažu da tamo gdje se govori jezikom naroda..narod nikada neće nestati…tamo gdje se piše jezikom naroda…narod postaje vječan

Tamo gdje djeca njeguju pismo naroda…o tom narodu pričaju drugi…i uče od njega ..

Naša djeca,naše Makedonke i Makedonci od 25.8 do 31.8.2024g..sudjeluju u Selcu..na Ljetnoj školi makedonskog jezika kojeg je organizirala Zajednica Makedonaca u Republici Hrvatskoj. Ljetnu školu makedonskog jezika financiralo je Ministarstvo obrazovanja Republike Hrvatske, a svoj doprinos su dali i Društva koja su sastavni dio Zajednice, te Vijeće makedonske nacionalne manjine grada Zagreba kroz edukativne i didaktičke materijale. Cijeli koncept Ljetne škole osmislili su učiteljice makedonskog jezika po modelu C u osnovnim školama u Zagrebu,Rijeci,Osijeku i Puli. Učiteljice Despina Belčovska Velinski, Saška Salomonovska Janevski, Maja Jovanovski i voditeljica folklora Ivona Dunoski Mitev.

U ljetnoj školi sudjeluje tridesetak djece iz cjele Hrvatske, uzrasta od 9 pa do 16g.

Svima šalju veliki Makedonski pozdrav i poruku….Makedonski jezik – Je i Bit će, Uvijek, Zauvijek.