Vijeće makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba

Obilježen 24 Svibnja Dan svetih Ćirila i Metoda

Sveta braća Ćiril i Metodi bili su među učenijim ljudima u Brizantniji, utemeljili su prvo pismo i pravila pisanja te kao utemeljitelji  slovenske pismenosti i književnosti zaslužni su za kulturni razvoj sviju slovenskih naroda.

А radi svojih zasluga za kršćanstvo Sveta Crkva ih je proglasila ravnim apostolima. Pored toga što sveta braća imaju posebne spomendane na dan njihovog upokojenja, imaju i zajednički blagdan 24. svibnja.

24. Svibnja je makedonski državni blagdan, svečano se  obilježava u zemlji i inozemstvo, bogatim proslavama i manifestacijama  s kojima se odaje priznanje zasluzi koja sveslovenske prosvjetitelje sv. Ćiri i Metodi imaju za kulturni razvoj kako makedonskog, tako i za sve slovenske narode.  

Vijeće makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba, tradicionalno i dostojanstveno je obilježilo 24 Svibnja Dana velikih makedonskih i sveslovenskih prosvjetitelja sveta braća Ćirila i Metoda, s prigodnim predavanjem na temu „Ćirilometodsko kulturno nasljeđe u Makedoniji

i njegovo značenje za suvremenu Europu“.

Predavanje je održala dr.sc. Maja Jakimovska-Tošić, znanstvena savjetnica i redovna profesorica Instituta za makedonsku književnost, na   Sveučilištu „Sv. Ćirila i Metoda“ u Skoplju. https://iml.edu.mk/maja-jakimovska-toshikj/

U čast obilježavanja Dana sveslovenskih prosvjetitelja i učitelja sv. Ćirila i Metoda, na manifestaciji su sudjelovali i naši učenici koji predano pohađaju nastavu makedonskog jezika i kulturu koja se po modelu C odvija u zagrebačkim osnovnim školama te u I. Gimnaziji. 

Manifestacija je održana u dvorani Toše Proeski, u Kulturno-društvenom centru crkvene općine sv. Zlate Meglenske,  pri MPC OA u RH.

predavanju su nazočili,dr.Ivica Baković i dr.Borjana Prošev-Oliver sa Filozovskog fakulteta,gđa Maja Apostolova Balaburski opunomoćena ministrica u makedonsko veleposlanstvo u Zagrebu,dr.Andreja Radošević sa Staroslavenskog instituta,dr.Natalija Popovska direktorica makedonskog kulturno informativnog centra u Zagrebu,protojerej stavrofor otac Kirko Velinski,članovi vijeća MNM GZ i brojni gosti.