Vijeće makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba

Makedonski predsjednik Pendarovski u službenom posjetu Hrvatske

Na poziv predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića, predsjednik Republike Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski boravio je u dvodnevnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj, koji je započeo u srijedu, 30. lipnja, svečanom ceremonijom dočeka u Uredu predsjednika Republike Hrvatske.

Na konferenciji za medije su predsjednici istaknuli prijeteljske odnose dviju zemalja bez otvorenih pitanja, te da su najviše razgovarali o europskom putu Sjeverne Makedonije jer je to od interesa dviju zemalja.
Predsjednik Milanović je istaknuo kako pristupanje Europskoj uniji neće biti jednostavno te da će trebati puno truda i prijateljske pomoći. „Hrvatska zna koliko je upornosti i mukotrpnog rada potrebno da bi se postigli ti ciljevi. Isto čeka i Sjevernu Makedoniju, ali na tom putu dat ćemo sve od sebe da ne bude stranputica i lutanja“, poručio je predsjednik Milanović.

„Za nas ne postoji alternativna osim punopravnog članstva u Europskoj uniji i zato ćemo nastaviti raditi istim intenzitetom. Naravno, da bismo stigli tamo nije dovoljno samo željeti nego se za to zalagati… Trebamo iskoristiti kapital koji imamo u bilateralnim odnosima, iskoristiti trgovinsku razmjenu i suradnju, suradnju u oblasti turizma, znanosti“, rekao je predsjednik Pendarovski.

Stevo Pendarovski, predsjednik R. Sjeverne Makeodnije, Tinka Barbutov Krsteva, predsjednica Vijeća MNMGZ i Zoran Milanović, predsjednik R. Hrvatske

„Otvaranje kulturno-informativnog centra Sjeverne Makedonije u Zagrebu je naš novi plan koji će otvoriti mogućnosti kulturološke razmjene. Jedna od tema koju smo obuhvatili na sastanku je položaj Makedonaca u Republici Hrvatskoj i položaj Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji. Objektivno rečeno, položaj ovih manjina i u jednoj i u drugoj zemlji su na dosta visokoj razini, ali uvijek postoji prostor za poboljšanje…“, rekao je u izjavi Predsjednik Republike Sjeverne Makedonije. Jedna od tema koju smo obuhvatili na sastanku je položaj Makedonaca u Republici Hrvatskoj i položaj Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji. Objektivno rečeno, položaj ovih manjina i u jednoj i u drugoj zemlji su na dosta visokoj razini, ali uvijek postoji prostor za poboljšanje.“, rekao je u izjavi Predsjednik Republike Sjeverne Makedonije.

Izvor teksta: predsjednik.hr

Fotografija: Kristijan Georgievski (ured predsjednika Pendarovskog)